Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ



«Ας μιλήσουμε ξανά για τη πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας»
15 - Ιουνίου - 2014
Την Κυριακή 15/6/2014 στην αίθουσα τελετών του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου των κ. Ζωγράφου Αικατερίνης και κ. Μπόντα –Ντουμανάκη Καλλιόπης:
Από την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας:
Ι. Η Παλαιοντολογική της Συλλογή
ΙΙ. Εκκλησίες-Αρχοντικά-Δημόσια κτήρια,
με πρωτοβουλία του συλλόγου ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ «μιλήσαμε ξανά για την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης η κ. Ζωγράφου:
  • Προσέγγισε την ιστορία και το περιεχόμενο της Συλλογής μέσα από κείμενα δημοσιευμένα -σε εφημερίδες και βιβλία- αλλά και από αδημοσίευτα, όπως η αφήγηση του ίδιου του «πρωτομάστορα» της Συλλογής, του Αναστασίου Δάνα στην εργασία του με τίτλο ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΧΡΟΝΙΚΟΝ. Αντίγραφο σε μορφή pdf του ιστορικού αυτού εγγράφου παραχώρησε στην κ. Ζωγράφου η κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Γεωλόγος - Βιολόγος, Δρ. Παλαιοντολογίας.
  • Μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τους προβληματισμούς της για τη διατήρηση/διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της Συλλογής και
  • Τόνισε την ιδιαιτερότητα αυτής της Συλλογής και την ως εκ τούτου ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή και γνώση του περιεχομένου και της ιστορίας της Συλλογής από τους εκάστοτε υπευθύνους της διαχείρισής της.
Στο 2ο μέρος η κ. Μπόντα-Ντουμανάκη παρουσίασε νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά της για τις Εκκλησίες, τα Αρχοντικά και τα Δημόσια κτήρια της Σιάτιστας όπως:
  • Την ανακάλυψη της ομιλίας του Αθανασίου Αργυριάδη κατά τη θεμελίωση του Τραμπαντζείου, ομιλία που επί 100ετία και πλέον «ελάνθανε».
  • Τις αφιερώσεις στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη δηλωτικές των οικονομικών τάξεων της εποχής: «Πίσω από την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου σώζεται επιγραφή που δείχνει πως η εικόνα ιστορήθηκε το 1784 με δαπάνη της συντεχνίας Παπουτσήδων ενώ στο μέσον του ναού κρέμεται ορειχάλκινος πολυέλαιος δώρο του απόδημου από το 1759 στη Βιέννη, Δημητρίου Ψαρά, του οποίου πατρίδα ήταν η Σιάτιστα».
  • Τα σπάνια θέματα αγιογραφιών με τα «αγιοταφίτικα» στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και τους Αγίους επταρίθμους στον Αϊ-Λια,
  • Τα νέα στοιχεία για την ταυτότητα του αρχοντικού Αργυριάδη-Μαλιόγκα.

Το βιβλίο των κ. Ζωγράφου και Μπόντα-Ντουμανάκη τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και δωρήθηκε σε όλους τους συνέδρους του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τα Μαμούθ, στη Μανούσεια βιβλιοθήκη, σε όλες τις βιβλιοθήκες των σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου μας, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σε όλες τις Δημόσιες βιβλιοθήκες, σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το οποίο μπορεί να το «κατεβάσει» καθένας ελεύθερα στη διεύθυνση www.siatista.gr .
Στο βιβλίο επίσης περιέχεται κατατοπιστικός χάρτης της Σιάτιστας με τις θέσεις των Εκκλησιών-Αρχοντικών-Δημοσίων κτηρίων της πόλης, τον οποίο επιμελήθηκε ο σιατιστινός εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Πορπόρης. 
Σημειώνουμε την πρόταση την οποία στο τέλος της εκδήλωσης διατύπωσαν οι κ. Ζωγράφου και Μπόντα-Ντουμανάκη:
Δημιουργία στην Μανούσεια Βιβλιοθήκη «Τράπεζας πληροφοριών», όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι μέχρι τώρα υπάρχουσες μαρτυρίες/πληροφορίες και επίσημα έγγραφα για την Παλαιοντολογική Συλλογή μας και τις Εκκλησίες-Αρχοντικά-Δημόσια κτήρια της Σιάτιστας. Στο μέλλον με απόφαση των αρμοδίων φορέων, και αναγραφή ως όρου στις σχετικές συμβάσεις, να ευαισθητοποιηθούν/υποχρεωθούν οι όποιοι υπεύθυνοι για μελέτες, έρευνες ή επισκευές των πολιτιστικών αυτών μνημείων να καταθέτουν και στην Μανούσεια τα αποτελέσματα των εργασιών τους για να είναι προσιτά σε όσους ασχολούνται με την ιστορία της Σιάτιστας.
Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε με προβολή σε μεγάλη οθόνη πληροφοριών και εικόνων από τον κ. Δημήτριο Μάνιο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Β. Πάτρας από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, o εκλεγμένος νέος Δήμαρχος Βοϊου Δ. Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος Δ. Κ. Σιάτιστας Ν. Τσιαούσης, ο Δημ. σύμβουλος Μ. Καραμπατζιάς, ο πάτερ Αλέξιος, η πρόεδρος του Ορειβατικού συλλ. Σιάτιστας Α. Μπατσή μέλη του συλλόγου Δράση Πολιτών Σιάτιστας, και πολίτες της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου